U povodu obilježavanja 28. obljetnice utemeljenja HVO SARAJEVO (29.05.1992. - 29.05.2020.), Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo danas je postavila virtualnu izložbu ratnih fotografija i dokumenata HVO Sarajevo pod nazivom "VOLIM OVAJ GRAD" na službenoj Facebook stranici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Izloženim fotografijama, dokumentima i novinskim člancima obuhvaćeno je vremensko razdoblje od 1991. do 1993. godine. Javnosti se prikazuju fotografije, dokumenti i novinski tekstovi iz Arhive HVO Sarajevo. Uz profesionalne fotografije, u ratu su nastale i brojne amaterske fotografije, koje su također zastupljene na ovoj izložbi. Na ovaj način želi se ukazati na njihovu značajnu vrijednost kao povijesnih izvora te time postaviti temelje budućim istraživanjima, izložbama i projektima.

- Zbog situacije s koronavirusom u BiH, ove godine, nažalost, nismo mogli održati Svečanu akademiju povodom obilježavanja 28. obljetnice HVO Sarajevo. Stoga smo upriličili ovu virtualnu izložbu, koja je posvećena pripadnicima HVO Sarajevo, svim žrtvama rata, kao i traumatiziranom bosanskohercegovačkom društvu koje još uvijek prolazi svoju ratnu katarzu u svakodnevnom životu. Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo njeguje tekovine autohtonog, probosanskog/državotvornog HVO Sarajevo, sa sjedištem na Čengić Vili, i tekovine Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1991. – 1995.) - izjavio je ing. Zvonimir Jan, jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo.

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo ima status boračke udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo i članica Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo. Njezin predsjednik emeritus prof. dr. Marinko Pejić dobitnik je javnog priznanja Plaketa Kantona Sarajevo za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti (2018. godina) i javnog priznanja Zahvalnica Općine Novo Sarajevo za doprinos razvoju općine Novo Sarajevo (2019. godina), kao i mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj društveni angažman s ciljem očuvanja jedinstvene i cjelovite BiH.

(Doznajemo.com)