Svjedoci na suđenju Hasibu Redži (55) iz Breze, koji se tereti da je skrivio udes u kojem je 19.01. ove godine poginula Samra Aliefendić (25), u četvrtak su u sarajevskom Kantonalnom sudu potvrdili da je optuženog policija zaustavila  u blizini autobuske stanice u Ilijašu i to dok je bježao nakon nesreće. On je, navedeno je u optužnici, vozio sa 1,8 promila alkohola u organizmu i bez položenog vozačkog ispita.

Svjedok Atif Šehić prisjetio se kako se vozio starim putem prema Željezari Ilijaš kada je na razdaljini od 200 do 300 metara primijetio najprije siluete, a potom nekoliko ljudi, da bi kasnije vidio da djevojka duge smeđe kose leži na zemlji.

- Zaustavio sam vozilo i prišao da pomognem. Vidio sam tu i sivi Golf A-4 i neki BMW. Namjeravao sam djevojku povesti u bolnicu. Odjednom sam čuo kako neko govori “bježi sa lica mjesta”. Muškarac je palio sivi golf, a tada me je mladić kojeg sam zatekao na mjestu zamolio da idem za golfom koji se udaljavao većom brzinom. Povećao sam i ja brzinu, te pozvao policiju − priča Šehić, te dodaje da je, dok se vozio, policajcu putem telefona opisivao kuda se sivi golf kreće.

Ubrzo je kod autobuske stanice policijsko vozilo upalilo rotaciju, te su policajci zaustavili vozača golfa. Policajac s kojim je komunicirao telefonom nakon toga rekao mu je da može da ide svojim poslom.

Svoj iskaz jučer je dao i pripadnik PU Senad Hebib koji je ispričao kako je s kolegom zaustavio vozača, kojeg je u sudnici identificirao kao optuženog, nakon što su radiovezom obaviješteni o vozilu koje se kreće prema Ilijašu.

- Primijetili smo da je pod utjecajem alkohola, dok su na šoferšajbi s desne strane bila vidljiva oštećenja, kao da je glava udarila. Vozač je izjavio da je oborio pješaka i da je pobjegao jer su ga tukli − rekao je policajac.

Optuženi Redžo, tokom unakrsnog ispitivanja upitao je svjedoka da li mu je rekao kako je krenuo u policijsku stanicu da se prijavi, što je policajac potvrdio, ali da zbog mjesta na kojem je zaustavljen to ne potvrđuje kakve su mu bile namjere.

(Doznajemo.com/Faktor.ba)