Vijest o smrti Mark Zuckerburga, osnivača `Fejsbuka` u dobi od 32 godine potresla je svijet! Ali ne zbog toga što je ta vijest istinita - nego upravo zbog toga što je neistinita - odnosno riječ je o potpunoj izmišljotini.

Objavio ju je (malo promijenivši pisanje prezimena) sajt iz Australije The Shovel, a njome je želio pokazati kako se neistinite vijesti brzo mogu proširiti najpopularnijom i najuticajnijom društvenom mrežom - što Fejsbuk zasigurno u ovom trenutku i jeste.

Riječ je, naravno, o ironiji, ali i svojevrsnoj kritici `pravog` Marka Zuckerberga, koji je ovih dana izjavio da je pisanje o namjernom širenju neistinitih vijesti na Fejsu preuveličavanje značaja tog pitanja. On je, podsjetimo, demantovao da njegova društvena mreža ima ozbiljan problem sa širenjem neistinitih informacija.

Inače, ova priča o širenju neistinitih informacija putem social networkinga došla je u centar zanimanja javnosti nakon ishoda predsjedničkih izbora u SAD, nakon kojih su se pojavile, može se slobodno reći optužbe, da je na rezultat tih izbora i pobjedu Donalda Trumpa u značajnoj mjeri uticalo upravo širenje neistinitih informacija na Fejsu.

(Doznajemo.com)