Foto: ilustracija

Saveta N. iz Niša sklopila je brak sa ujakom Vladislavom S. iz okoline Gadžinog Hana zbog inostrane penzije, piše Alo!

Informacija da se tako nešto zaista dogodilo potvrđena je i u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, jer su i oni dobili policijski izvještaj, budući da je neko prijavio slučaj, međutim, postupak nije pokrenut, jer vjenčanje nije predviđeno kao krivično djelo.

- Dobili smo policijski izvještaj u kojem je navedeno da je 22.06.2007. u Nišu sklopljen brak između ujaka i sestričine. Kako to nije krivično djelo, nismo u mogućnosti da djelujemo niti da pokrećemo bilo kakav postupak – kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Izvor blizak paru kaže da je brak sklopljen iz koristi, zbog penzije.

- Neko je prijavu za ovaj slučaj podnio policijskoj upravi Gadžin Han 28. aprila 2016. godine, a policija je prijavu proslijedila na obradu kriminalističkoj policiji u Nišu. Po ovome što se dozvoljava u Srbiji, slobodno se mogu vjenčati brat i sestra, ujak i sestričina, stric i bratanica. Motiv vjenčanja između ovih dvoje ljudi je nasljeđivanje ujakove švicarske penzije. Smatram da je to krivično djelo i da je napravljen propust i u matičnoj službi – kaže naš sagovornik.

Diplomirani pravnik i advokatski pripravnik Andrijana Trajković objasnila je da taj čin nije krivično djelo, ali da postoji smetnja za sklapanje braka i da može biti poništen ako to zatraže supružnici ili nasljednici.

- U pitanju je pobočno sredstvo i nije krivično djelo jer je rodoskrnavljenje kada punoljetno lice izvrši obljubu ili sa njom izjednačen polni čin sa maloljetnim srodnikom po krvi u pravoj liniji ili sa maloljetnim bratom ili sestrom. Ali u skladu sa članom 19 Porodičnog zakona, od srodnika u pobočnoj liniji brak ne mogu sklopiti: rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, tetka i sestrić, djeca rođene braće i sestara, te djeca braće i sestara po ocu ili majci. Međutim, nekada može da se desi da se i uprkos zabranama brak zaključi uslijed nepažnje matičara, obmane ili prevare i takav brak je, iako nezakonit, punovažan dok se ne poništi pred sudom – kaže Trajković.

(Doznajemo.com/Alo.rs)