Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je vrlo zanimljivu izjavu u filmu Vladimira Solovljeva «Novi svjetski poredak». Pitanje se odnosilo na to kako se Putin nosi s odgovornošću za ljude koje šalje u borbene misije, ali i kada je u pitanju tzv. «nuklearno dugme», odnosno mogućnost da naredi korištenje ruskog atomskog oružja!

- Odgovornost je neodvojiva od funkcije predsjednika – ona je dio njegovog posla. Mi nismo bili ti koji smo počeli sve to (nuklearno oružje, op. prir.) Dopustite mi da podsjetim da prvu atomsku bombu nije napravila Rusija, nego Sjedinjene Američke Države.

Drugo, mi nikada nismo iskoristili nuklearno oružje. To su bile SAD koje su ga iskoristile protiv Japana 1945. godine. A u mnogim japanskim knjigama, taj događaj se pripisuje «saveznicima» (u Drugom svjetskom ratu, op.prir.) Kojim «saveznicima»? Sovjetski Savez je bio saveznik SAD, ali oni nas čak nisu ni obavijestili o napadu atomskim oružjem na Japan. I mnogi eksperti uvjeravaju da nije bilo neophodno da se to oružje upotrijebi tada. Ali, Sjedinjene Američke Države su to ipak učinile. Ko nam može garantovati da se to neće desiti opet?

Treće, mi nismo jedini koji imaju nuklearno oružje. Osim SAD, tu su i Narodna Republika Kina, Francuska, Velika Britanija. Pet je glavnih nuklearnih sila, ali tu si i zemlje koje imaju atomsko oružje, ali nisu prepoznate od međunarodne zajednice – Indija, Pakistan, Izrael... I ako sve te zemlje imaju nuklearno oružje, zašto ga ne bi imala i Rusija?

POVEZANO
Putin djetinjstvo 1PUTINOVA TAJNA zbog koje "lete glave": Ko su mu roditelji i zašto ih je "izbrisao"?

Naravno, pitanje odgovornosti je vrlo važno i osjetljivo, međutim želim uvjeriti sve koji ovo slušaju, da su naši planovi za korištenje nuklearnog oružja (a nadam se da se to nikad neće desiti) samo teoretski planovi o provođenju «kontraudara».

Šta to znači? Da odluka o lansiranju nuklearnog oružja jedino može biti donesena ako naš sistem ranog upozoravanje ne samo detektuje da je neko ispalio raketu, nego također da može dati i precizno predviđanje njene putanje i vrijeme kada bi nuklearna bojeva glava mogla pasti na teritoriju Ruske Federacije. To je ono što mi zovemo «lansiranje kontraudara». Drugim riječima, ako neko odluči da uništi Rusiju, mi imalo potpuno legiutimno pravo da uzvratimo na napad.

Jasno je da bi to bila globalna katastrofa za cijeli svijet i čovječanstvo. Ali kao građanin Ruske Federacije i lider države pitam se: Šta bi to bilo dobro u ovom svijetu ako više ne bi bilo Rusije?

POVEZANO
Erdogan vojska IzraelHOROR TVRDNJA BRITANSKOG LISTA: Uskoro se sprema 3. svjetski rat, a započinje napadom na...