"Mi koji smo sve vidjeli ne možemo tako lako zaboraviti. Ne znam je li to samo loša sreća ili nešto drugo. Ta cura je bila na metar-dva od njega i nije imala nikakve povrede", izjavio je Pero P., vlasnik prve kuće do plaže u Mutograsi, dijelu Podstrane pored Splita, gdje je u nedjelju u 18 sati poginuo mladić.

Djevojka je odmah počela vikati, dozivati upomoć, zazivati ime prijatelja. Pokušala ga je i izvući tih nekoliko metara na plažu, nije uspjela.

U moru nije bilo nikoga, svi su se već ranije sklonili od nevremena, pa tako i dvoje njihovih saputnika iz BiH. Odmah su, međutim, dotrčali mještani...

POVEZANO
Irem Karišik Hitna ST 1OBJAVLJENO KO JE SARAJLIJA KOJEG JE UBIO GROM U MORU: U pitanju 25-godišnji Karišik Irem

- Kćerka i zet su prvi stigli. Pomogli su izvući mladića, pokušavali ga reanimirati do dolaska doktora, koji su stigli stvarno brzo. Kćerka ga je držala za ruku, ali bila je svjesna da je mrtav i da se ne može spasiti. Cijelu noć nije spavala, sad je otišla u sobu. Kaže da ne može zaboraviti te trenutke - zaključio je Pero P.

U šoku je bila i vlasnica objekta u kojem je četvero mladih odsjelo, 200-tinjak metara od te plaže. U nedjelju kasno navečer stigla je familija poginulog mladića iz Sarajeva. Kako piše portal Faktor, riječ je o Iremu Karišiku iz Sarajeva. Završio je farmaceutski fakultet i bio je magistar farmacije. Radio je kao medicinski predstavnik za firmu Johnson and Johnson.

- Naš brat s tribine Irem Karišik je smrtno stradao uslijed udara groma u Podstrani. Rahmet ti duši, Manijače - oprostili su se njegovi kolege navijači s tribine na Facebook stranici Manijaka, navijača "Željezničara".

POVEZANO
Hitna Hrvatska moreTRAGEDIJA NA MORU U HRVATSKOJ: Sarajliju (25) na plaži kod Splita ubio grom dok je bio s curom

- Munje nose visoku temperaturu i jaku struju, koja može varirati od pet do iznad 100 kiloampera, pa u slučajevima kad udari u čovjeka može nastupiti smrtni ishod. Za električno pražnjenje munja uvijek bira najistureniji objekt, pa zato nije preporučljivo potražiti zaklon ispod visokog stabla ili drugih sličnih predmeta. Nije preporučljivo ni držati u ruci telefon, kišobran ili neki drugi predmet koji može poslužiti kao vodič. Munja može udariti između oblaka i tako nikad ne stići do zemljine površine, ali može udariti i u tlo, pa zato nije preporučljivo ležati na zemlji jer smo tad cijelom površinom tijela izloženi.

Isto tako može udariti i u more. Iako je vrlo nezahvalno govoriti o konkretnom slučaju, u ovoj situaciji najvjerojatnije je munja udarila u more i širila se morskom površinom. Najbolja prevencija je jednostavno izbjegavati otvoreni prostor za bilo kakvoga grmljavinskog nevremena ili oluje te potražiti siguran zaklon u nekom objektu - objasnila je Petra Mikuš Jurković iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Njen kolega meteorolog Izidor Pelajić smatra kako je vjerovatno bila riječ o jednom kumulonimbusu koji je izazvao grom.

- Udar munje može se osjetiti i daleko šire od samog mjesta udara. Struja može teći u krugu od 10 kilometara i, čim se čuje grmljavina, potencijalno postoji opasnost od udara groma - objasnio je Pelajić.

POVEZANO
Munja-grom-grmljavina (E.Sokolovic)OVI SAVJETI MOGU VAM "SAČUVATI GLAVU" Šta uraditi kada počne da jako GRMI I SIJEVA!?