Mike – bezglavi pijetao (April 1945. – Mart 1947.), bio je pijetao koji je živio čak 18 mjeseci bez glave. Budući da su mnogi bili sumnjičavi, njegov vlasnik odnio ga je na Univerzitet u Utahu u Salt Lake Cityju, kako bi bilo naučno dokumentirani podaci o ovom slučaju, kojeg su mnogi nazivali “čudom”. Na priču o ovom pijetlu podsjeća Matrix World

Mike je živio sasvim običnim životom pijevca u kokošinjcu na jednoj maloj farmi u SAD. Njegov vlasnik mu je otkinuo glavu 10.09.1945. godine, s nadom da će ga spremiti u loncu. Ono što se nakon toga dogodilo je postao jedan od najčudnijih medicinskih fenomena zoologije.

Mike je nakon dekapitacije otrčao toliko brzo da ga vlasnik nije mogao uhvatiti. Ono što su doktori, biolozi i mnogi drugi koji su izučavali ovaj slučaj naknadno zaključili je glasilo: "Mike je dobio takav udarac da je u dijelu vrata ostalo dovoljno moždanih ćelija da bi pijevac mogao nastaviti živjeti".

Jutro nakon dekapitacije, Mikeov vlasnik ga je našao kako spava s ostalim kokicama u kokošinjcu. Pantrljak svog vrata je stavio pod krilo i čekao je da se njega i druge kokice pusti van iz kokošinjca. Iako Mike nije imao glave, kopao je po tlu kao da traži hranu, baš onako kako to rade druge kokice, i čak je pokušavao sređivati svoje perje iako nije imao kljun. Njegovi vlasnici nisu imali srca da ga dokrajče već su zaliječili njegove rane i odlučili da se brinu o njemu, te ga pojili i hranili na kapaljku. Ubrzo se po cijeloj Americi pročulo za bezglavog Mikea i on je bio svojevrsna medijska zvijezda.

Mike je rastao i bio puno veći i teži nego onog dana kada je "izgubio glavu". U narednih 18 mjeseci dobio je 2,5 kila bez obzira što je putovao zemljom i prisustvovao brojnim emisijama i okupljanjima njemu u čast. Kao takva senzacija bio je osiguran na 10.000 dolara, što je u ono vrijeme bio izuzetno veliki novac.

S obzirom da Mike nije imao glavu, i kljun, disao je kroz pantrljak od vrata. Vlasnici su mu taj otvor na vratu svakodnevno čistili naročito nakon pojenja i hranjenja, ali jedne večeri nisu uspjeli naći kapaljku i Mike se ugušio. Uginuo je 18 mjeseci nakon što mu je glava otkinuta.

Bezglavi pijetao Mike 1