Vojni i policijski psi nevjerojatni su u svakom smislu te riječi. Ovi psi sa super snažnim nosom pomažu u velikom rasponu dužnosti za provođenje zakona, uključujući i otkrivanje narkotika pa do opće zaštite. Naučite sve što trebate znati o vrstama policijskih pasa i dužnostima koje oni obavljaju.

Postoje neke pasmine koje nikad su najsretnije kad imaju posao koji obavljaju. Prije su se radne pasmine koristile za lov - a mnogi još uvijek jesu - ali kako se društvo razvijalo, a područja sve više urbanizirala, određene pasmine morale su karijeru pronaći na drugim poljima. Mnoge od ovih pasmina sada pronalaze uspjeh u policiji i vojsci, zahvaljujući supermoćnim nosovima i nepokolebljivoj radnoj etici.

Danas se vojni i policijski psi nalaze u cijelom svijetu i oni su zaduženi za brojne zadatke, uključujući rad za opće namjene, potragu i spašavanje te otkrivanje. Posao koji ovi psi rade je:

  • Pružanju pomoći policijskim i vojnim snagama
  • Otkrivanje dokaza koji su možda promašeni ljudskom oku
  • Brzo hvatanje osumnjičenika
  • Pomoć u pronalaženju nestalih osoba

 Nastavite čitati kako biste doznali sve što trebate znati o vrstama policijskih pasa i poslu koji rade.

Višenamjenski psi

Gotovo svaka policija svijeta zaposlit će brojne višenamjenske policijske pse. Njihov je glavni zadatak odvratiti osumnjičenike od bijega, a ako se daju u bijeg, privesti ih i pomoći službenoj osobi u uhićenju. To ipak nije sve - ove vrste policijskih pasa mogu se koristiti za sve; od čuvanja, zaštite i praćenja, a izvrsne su u pronalaženju narkotika, dokaza, pa čak i ljudskih ostataka. Najčešće višenamjenske pasmine policijskih pasa koje možemo susresti su:

Njemački ovčar

Njemački ovčar je široko poznat kao preferirana policijska i vojna pasmina. Svestrana, energična i rijetko umorna, ova je pasmina vrlo inteligentna i laka za dresuru, često brzo uči mnoge naredbe, što je imperativ u ovom poslu. Radi njihova hrabrosti i žestoke odanosti, prvi su put pozvani u službu u Prvom svjetskom ratu, pronašavši posao kao radni pas Crvenog križa. Ti su psi korišteni za širok spektar zadataka, uključujući nošenje poruka, spašavanje ozlijeđenih vojnika ili civila, čuvanje, nošenje potrepština i stražarske poslove.

Belgijski ovčar

Belgijskog ovčara često ljudi zamjene za manjeg njemačkog ovčara zbog sličnog izgleda, jednako je svestran, ali je lakše težine, što ih čini izvrsnim policijskim ili vojnim psom. Imaju odličnu radnu etiku te mogu poduzimati razne zadatke i brzo učiti i reagirati na naredbe. Slično kao i njemački ovčar, belgijski ovčar prvi je put korišten u Prvom svjetskom ratu kao radni pas Crvenog križa, a zanimljivo je da su to bili prvi policijski psi koje je belgijska policija koristila.

Nizozemski ovčar

Izvorno korišten kao pastirski pas, nizozemski ovčar sportska je i inteligentna pasmina koja je postala popularna u policiji i vojsci kad je industrijalizacija učinila pastirske pse manje potrebnima. Njihov određeni skup vještina i visoka uvježbanost učinili su ih vrlo privlačnima kao policijske pse opće namjene, psima tragačima i spasiocima, a danas se još uvijek široko koriste u cijelom svijetu.

Doberman

Doberman je rjeđi policijski ili vojni pas jer ih je teže "održavati" od ostalih pasmina. Međutim, oni su neustrašivi i zaštitnički raspoloženi s puno energije, stoga su korišteni u oba svjetska rata. Pronalazeći posao gotovo kao vojnički pomoćnik, ti bi psi pružali neprocjenjive usluge traganja i spašavanja, tražeći ranjenike, kao i nagazne mine i neprijatelje, a također bi služili kao glasnici, stražari i čuvari.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Dobermani su bili pasmina koju su izabrali američki marinci, a prozvani su "vražjim psom marinaca". Nasuprot imenu, to su bili herojski vojni psi koji su isporučivali ključne poruke, municiju i medicinske potrepštine, a također upozoravali vojnike na neprijatelje ili strance koji im se približavaju!

Psi za otkrivanje

Pseći nosevi daleko su moćniji od ljudskih, zapravo 2000 puta osjetljiviji! Ove super snažne njuške mogu pratiti ljudske mirise (uključujući ljude koji su izgubljeni ili se skrivaju), otkrivati narkotike, eksploziv, pa čak i ljudske ostatke. Neki su policijski psi posebno dresirani kao psi za požare i mogu pokupiti mirise ili tragove kemikalija na mjestima požara.

Beagle

Beagle je poznat kao jedan od najvećih njuškača. Ti se mirisni goniči koriste u zračnim lukama, njuškajući krijumčarenje, oružje i narkotike, jer im njihov manji stas omogućuje lagano kretanje prometnim područjima! Beaglei su također izvrstan izbor kao psi za otkrivanje droga zbog svoje sjajne radne etike te kao tragači i spasioci, zahvaljujući manjoj veličini što ih čini idealnim za kretanje manjim područjima koja bi bila teška za ljude ili veće pasmine pasa.

Bloodhound (krvosljednik)

Krvosljednik ima njuh osjetljiviji od bilo koje druge pasmine, što ih čini izvrsnim policijskim psima. Sa svojim energičnim stavom i sposobnošću da prate mirisni trag udaljen i do 130 kilometara, ovi psi izvrsno pronalaze bjegunce i obavljaju zadatke traganja i spašavanja.

Jeste li znali? Na nekim američkim sudovima nosovima ovih pasa toliko se vjeruje da su dokazi koje su oni otkrili pravno prihvatljivi.

Labrador retriveri

Labrador retriver popularan je policijski pas za potragu i spašavanje, otkrivanje eksploziva i narkotika, a koriste se i kao psi za požar. Ova je pasminu vrlo lako dresirati, učinkovita je i uvijek brzo slijedi naredbe svog voditelja. Zahvaljujući lovačkim korijenima posjeduju izvrsnu sposobnost traganja, ali zbog svoje prijateljske naravi nisu prikladni za zaštitu.