Svjetska zdravstvena organizacija (WHO - The World Health Organisation) tvrdi da se svijet mora početi pripremati već sada za sljedeću pandemiju!?

Govoreći za vrijeme virtualnog medijskog brifinga o COVID-19 u ponedjeljak, generalni direktor WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, izjavio je kako pandemija treba motivirati sve da se udvostruče napori kako bi se postigli održivi razvojni ciljevi.

Osim ove, WHO ima još dvije ključne poruke:

POVEZANO
Bill Gates 3BILL GATES TVRDI: Stiže Pandemija 2, mislim da će se desiti već 2025. godine

- Drugo, moramo se već sada početi pripremati za iduću pandemiju. I treće, moramo "dignuti i kuku i motiku" kako bismo osigurali ravnopravan pristup dijagnostici, terapijama i vakcinama, odnosno cjepivima za sve.

- Nastavljamo pozivati sve zemlje da koriste sva sredstva na njihovom raspolaganju kako bi onemogućili prenos virusa, dok ne budemo imali vakcinu.

POVEZANO
Mikroskop SARS-Co-V-2aDOBRO POGLEDAJTE: Ovo je krivac za pandemiju KORONE koja je promijenila svijet (FOTO)

Inače, ukupno 156 zemalja pridružilo se globalnoj inicijativi COVAX koja ima za cilj da osigura pravičnu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv COVID-19.

Na listi se nalazi 64 bogatijih, samofinansirajućih zemalja, navedeno je iz WHO i Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine), nakon krajnjeg roka koji je istekao prošlog petka. Cilj COVAX-a je da do kraja 2021. godine isporuči dvije milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina širom svijeta.

- COVAX nije humanitarna organizacija i u najboljem je interesu svake zemlje. Zajedno tonemo ili plivamo... Ovo ne samo da je ispravno, već je i pametno - izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kina i Sjedinjene Američke Države nisu među potpisnicama COVAX-a.

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa je bilateralnim ugovorima osigurala buduće zalihe vakcine, što je rezultiralo brojnim optužbama za sebično ponašanje na štetu siromašnih zemalja.

Kina, zemlja u kojoj se prošle godine prvi put pojavio novi tip korona virusa, također nije na listi 64 bogate države koje su se pridružile inicijativi.

POVEZANO
RTCG prilog koronavirusNEVJEROVATNO: Pogledajte TV prilog od prije 4 godine! "Kinezi su stvorili supervirus"