Nakon vrlo uspješnog javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, na kojem je pjevao Dino Merlin, premijer Kantona Sarajevo Dino Konaković je izjavio da je Dervišhalidović postavio standarde i da se već razmišlja o tome kakav bi doček trebao biti 2018. godine. U vrlo zanimljivom tekstu koji je objavljen na sajtu Al Jazeera Balkans, Nataša Gaon-Grujić analizirala je cijeli fenomen oko Merlinovog nastupa, ali na kraju iznijela i zanimljivu ideju o tome koga bi Sarajevo iduće godine moglo pozvati. Naglašeno je da su stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere. Pročitajte!

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Dino Merlin - Trg BiH 2017ISKRENO PRIZNAO: "Sve što sam loše rekao o Merlinu, sada povlačim. Hvala Dino!"

- Nevjerovatno koliko se volimo svadjati i dijeliti u Sarajevu? Uvijek je nekako vrijedilo za Sarajevo da je jedina podjela na koju ovaj grad pristaje ona podjela na navijače Sarajeva i Želje, sto je normalno kada grad ima dva jaka gradska fudbalska kluba. Bez obzira kako ova dva fudbalska kluba igrala i koliko pobjeda ili poraza donijela svojim navijacima oni mu, uz manje ili vise kritike, ipak ostaju vjerni.

A šta mislite da nam sljedeće godine pjeva naš Čola, i nemojte se odmah početi svađati, samo pitam?

Od trena kada je objavljenja informacija da će Sarajevo u novu 2017. godinu ući sa koncertom Dine Merlina, Sarajevo se podijelilo, a Facebook postao mjesto stalnih svađa.

Uglavnom dobili smo i nove riječi kao sto su hejteri, izvedeno od hate - mrziti, pa onda i termin - na aparatima, koji je postao poznat po jednom Facebook statusu koji je govorio o higijenskim navikama, ali suštinski ništa u tom statusu nije bilo higijenski.

Na aparatima - bi značilo jedva podnosiš neku situaciju.

Sljedeća skraćenica je takođe bila dijelom stalnih prepirki a to je FGR - što bi značilo Fina Gradska Raja, a koja su smještena na onu stranu koja nije bila najsretnija organizacijom novogodišnjeg koncerta.

Dino Merlin Trg BiH doček 2017

Status sa jedne Fb stranice o kojem dijelom piše Nataša Gaon-Grujić

Danima sam čitala ime Dine Merlina, koji je napravio veliki koncert. Ipak ostaje pitanje zašto se volimo svađati? Zašto ne dozvoljavamo da imamo različita mišljenja? Zašto su oni koji su našli razloge za osporavanje održavanja koncerta odmah postali oni koji mrze Sarajevo?

ZADEVERANI SVAĐOM. Među mojim Facebook prijateljima imam prijatelje koji su sa oduševljenjem primili vijest o koncertu i one koji to nisu, ali vam mogu reći da i jedni i drugi vole Sarajevo. Najtužnije je bilo što na kraju niti jedni niti drugi nisu razmišljali o higijeni napisanog, pa su padale teške riječi. Zašto ljudi moji, zašto?

Zar nam nije dosta podjela? Zar nam nije dosta torova u kojim živimo, već smo spremni u samo par dana napraviti nove? Toliko smo se "zadeverali" oko koncerta da je sasvim tiho, neopaženo pored Sarajeva, a i Sarajlija prošla vijest o Draganu Vikiću.

Tek poneki FB satatus, tek poneki podijeljen tekst o ovom čovjeku....a ja mislim da je zaslužio puno više od nas. Eto kakvi smo!

Kako pišu portali, održan je veliki koncert. Cijela organizacija je prošla bez iti jednog problema. Jutros je Sarajevo funkcionisalo normalno, kažu da je sinoć u Sarajevu bilo vode i nakon ponoći i da je Sarajevo puno turista.

Sigurna sam da je lijepo u Sarajevu, na svu sreću ne znaju stranci da samo prgavi i svadljivi i da teško prihvatamo da ne moramo svi misliti isto.

TURISTI NE ČITAJU NAŠE STATUSE. Na sreću neće turisti čitati naše Facebook statuse i nećemo im morati objašnjavati šta je FGR, šta su hejteri, a ko je na aparatima.

Za par dana turisti će otići, ponijeti lijepe fotografije, sigurna sam i lijepe utiske o Sarajevu, a mi ćemo ostati jedni drugima ovakvi kakvi smo.

Dok nas još uvijek drži ovo novogodišnje raspoloženje, dok još uvijek čestitamo i svima želimo, sa više ili manje iskrenosti, sretnu Novu godinu, ja mom gradu želim da pristaje samo na jednu podjelu, onu sportsku na navijače Želje i Sarajeva i da navijači i dalje bez obzira na rezultate osanu vjerni svojim klubovima.. i silno želim da postanemo tolerantni.

A šta mislite da nam sljedeće godine pjeva naš Čola, i nemojte se odmah početi svađati, samo pitam?