U utorak 24. aprila treba biti održana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će, kako se nadaju roditelji djece oboljele od dijabetesa, od strane dobrih ljudi u proceduru biti puštena inicijativa "Život s manje boli".

Dakle, nakon Tuzle i u Sarajevu bi se o problemima djece oboljele od dijabetesa tip 1 trebalo pričati na malo višem nivou.

- Nadamo se da, bez obzira dolazio iz pozicije ili opozicije, niti jedan poslanik inicijativu neće odbaciti. Naši mali heroji zaslužuju više. Zakotrljat će se priča koja u konačnici može dovesti do toga da se djeca oboljela od dijabetesa tip 1 umjesto više od 5.500 puta bockaju 1.500 puta godišnje. Puno je i ovo 1.500, ali znatno manje od 5.500 – navodi Adnan Beganović, predstavnik roditelja djece oboljele od dijabetesa tip 1.

Cilj je prije svega da se djeci osiguraju sprave za kontinuirano bezbolno mjerenje šećera, da se insulini svi za djecu sa tip 1 stave na esencijalnu listu.

- Vjerujem da će svi članovi Skupštine podržati inicijativu, te da neće sve ostati samo mrtvo slovo na papiru. Mi ćemo se nastaviti boriti za prava naše djece i nikada nećemo odustati – dodao je Beganović.

Gradsko vijeće Tuzle ranije je usvojilo više zaključaka u vezi inicijative "Za život s manje boli"“, u cilju nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu i odrasle oboljele od dijabetesa, kao i druge zaključke koji se odnose na olakšavanje životnih uslova dijabetičara.

Gradsko vijeće Tuzla je pored zaključaka koji se odnose na obaveze koje treba izvršiti gradonačelnik i Gradska uprava, zahtjeve za realizaciju inicijative uputilo svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti u državi, kao i nadležnim agencijama, institutima i zdravstvenim zavodima.

Prioritet je stavljen na zahtjevu upućenom Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH da se senzor za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi koji detektuje i signalizira previsoke ili preniske vrijednosti šećera u krvi FREE STYLE LIBRE (ABBOT) ili drugi odgovarajući uređaj (DEXCOM) i čitač za očitavanje vrijednosti, uvrste u odgovarajući Registar lijekova odnosno Registar medicinskih sredstava koja imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, imajući u vidu činjenicu da u većini evropskih zemalja zdravstveno osiguranje pokriva nabavku tog uređaja.

Time bi se obezbijedilo da djeca i odrasli ne moraju trpjeti dnevno desetak uboda u prste radi kontrole nivoa šećera u krvi i time primanja terapije, te bi se obezbijedili uslovi za pravilno i pravovremeno terapijsko cjelodnevno djelovanje.