Stručnjaci iz Federalne uprave policije (FUP) užurbano izvlače podatke iz mobitela surovo ubijene djevojke Lane Bijedić (19) iz Mostara, koja je prije mjesec pronađena u rijeci Studenčici kod Ljubuškog, doznaje "Dnevni avaz", koji podsjeća kako su Lanin telefon prije nekoliko dana uspjeli su otključati njemački stručnjaci u jednoj privatnoj agenciji i od tada je tada na vještačenju u prostorijama FUP-a u Sarajevu, a po naredbi Tužilaštva ZHK.

- Kako nam je nezvanično rečeno, osim poziva i poruka, provjeravaju se i svi pozivi koji su upućeni s besplatnih mobilnih aplikacija, poput Vibera, Signala, WhatsAppa. Do sada je izvučeno na desetine poruka i poziva, koji će pomoći istražiteljima da sklope motiv ovog stravičnog ubistva. Tužioci već imaju listing poziva na dan ubistva, a koji su dobili od mobilnih operatera. No, on navodno nije od velike pomoći. Sada se utvrđuje šta je i kome slala Lana na Viber na dan ubistva, a ko je nju zvao, što je nezvanično navedeno i u naredbi pripadnicima FUP-a - piše spomenuti izvor.

POVEZANO
Lana Bijedić vijadukt 1OTKLJUČAN TELEFON LANE BIJEDIĆ Istražioci šokirani fotografijom koja je bila u mobitelu ubijene cure

Vještačenje bi trebalo biti završeno jako skoro, a svi podaci nakon toga proslijeđeni tužiocima koji vode istragu.

Za sada tužioci, koji nemaju skoro nikakav čvrst trag ko je ubio Lanu, sve nade polažu u vještačenje njenog mobitela i komunikaciju koju je ostvarivala putem Vibera. Pogotovo poruke koje je upućivala i kome te zašto je tog dana iz Mostara, u kojem je živjela, krenula autobusom put Čapljine. Zapis te komunikacije krije njen mobitel.

GSS Ljubuški - Lana Bijedić

Lana je na dan nestanka mami poručila da se ide naći s prijateljicom. Ali, očito to joj nije bio plan, jer se s prijateljicom nije dogovorila o sastanku...

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ZHK i u Tužilaštvu ZHK čekaju, također, i na rezultate brojnih drugih vještačenja. No, i dalje se saslušavaju brojne osobe te se analiziraju brojni snimci izuzeti s videonadzora objekata u Čapljini koji pokazuju tok njenog kretanja.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije njenog kretanja, utvrđeno je da je od Autobuske stanice u Čapljini pješačila do naselja Trebižat. Viđena je i na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo u rijeci Studenčici kod Ljubuškog u večernjim satima pronašao lokalni ribar.

POVEZANO
NAJNOVIJI DETALJI Lana Bijedić"Dok je pješačila prema mjestu gdje će biti ubijena, Lana cijelo vrijeme ZASTAJKIVALA I OSVRTALA SE"