Jutros je u Zagrebu na Srebrnjaku izgori automobil, a čule su se i eksplozije. Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar, a tek treba utvrditi uzroke ovog događaja.

Kako piše 24sata, vozilo je u vlasništvu roditelja ubijene Nike Deković (17).

Nju je 06.10.2008. iz pištolja, kojeg mu je policija trebala oduzeti ubio zaštitar Andrija Jauk (25). Nakon što je ubio Niku, pucao je sebi u glavu. Preminuo je u bolnici Rebro.

- Ne vjerujem da je netko ovo namjerno napravio. Stanar mi kaže da je vidio da je vatra krenula od haube. Ma, ovo je zadnja stvar koja nam je trebala. Moja Lidija je u šoku - izjavila nam je baka Štefanija Deković.

Još smo u šoku od potresa, a sad i ovo. Nisam čula eksploziju, ali susjedi su čuli i više njih je zvalo vatrogasce, dodala je baka Štefanija, čiju je unuku prije 12 godina ubio zaštitar.

Auto koji je izgorio u vlasništvu je mame Lidije. Radi se o Peugeotu koji je praktički nov, 10 mjeseci star.

Paljevina auta Nika Deković

Podsjetimo, godinu dana nakon Nikine smrti, familija je tužila Republiku Hrvatsku te KBC Zagreb zbog navodnih propusta u danima prije zločina.

Naime, prije nego što je ubio Niku, Andrijina psihijatrica Marina Bolanča s Rebra je poslala dopis Odjelu za upravne poslove PU zagrebačke da Jauku hitno treba oduzeti pištolj i dozvolu za njega koju je dobio tri dana ranije.

POTRAGA BEZ USPJEHA. Tri dana nakon dopisa, 22.09., policajci iz PP Črnomerec na čijem je području živio kreću u potragu za Jaukom. Nisu ga uspjeli naći čak 14 dana, a na poslu u Nami na Kvatriću gdje je radio kao zaštitar, nisu ga ni tražili.

Deset godina nakon tužbe i jedanaest od zločina, famila je dobila prvu prvostupanjsku presudu. Sutkinja je zaključila da je za Nikinu smrt odgovorna Republika Hrvatska, odnosno policajci jer nisu na vrijeme oduzeli pištolj Jauku iako su imali 14 dana i trebali su postupati žurno.

S druge strane, smatra da je psihijatrica učinila sve da upozori na promjene Jaukova psihičkog stanja zbog čega je odbila odštetni zahtjev u odnosu na bolnicu.

PRESUDA. Za duševne boli država treba Nikinim roditeljima platiti odštetu u iznosu od 225.000 kuna (oko 29.700 eura, preračunato), sestri, bratu i baki, koja stanuje na istoj adresi i s Nikom je bila jako bliska, 75.000 kuna (oko 10.000 eura), te pokriti i materijalne troškove pogreba te sudskog postupka.