Noćas je u 66. godini umro zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bandiću je pozlilo jučer kasno navečer te ga je Hitna prevezla u bolnicu na Černomercu. Pokušali su ga reanimirati, ali bezuspješno. Vijest su potvrdili iz Grada Zagreba.

- U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada,  danas, 28.02. u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić - potvrđeno je noćas iz Grada Zagreba.

"Najgore što se može dogoditi liječniku je da mora reanimirati prijatelja kao što se to dogodilo meni u subotu navečer. Milan se u jednom trenutku podigao sa stolice, htio si je natočiti vode i samo se srušio. Isti tren krenuo sam s reanimacijom, a zvali smo i Hitnu pomoć koja je bila u blizini Britanca tako da su stigli za samo nekoliko minuta, ali na žalost ništa nije pomoglo", izjavio je dr. Gzim Redžepi, pulmolog s Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu, inače dugogodišnji prijatelj Milana Bandića koji ga je liječio prije nekoliko godina kad je imao plućnu emboliju

- Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru - objavili su.

Kasnije iz Grada Zagreba objavili su detalje komemoracije i sprovoda: "Svečana komemoracija u povodu smrti gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića održati u utorak, 2. ožujka, s početkom u 11:00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu. Posljednji ispraćaj gospodina Milana Bandića bit će u srijedu, 3. ožujka, u 12:00 sati, na gradskom groblju Mirogoju", stoji u objavi Grada.

Doktor Gzim Redžepi u razgovoru za Dnevnik.hr potvrdio je da je bio na večeri s Bandićem u trenutku kad mu je pozlilo.

"Pozlilo mu je za vrijeme večere, samo se srušio sa stolca. Ja sam započeo reanimaciju. Hitna je došla jako brzo, bio je živ kad je došla. Reanimacija je nastavljena u bolnici na Sv. Duhu, ali nažalost, nisu ga uspjeli spasiti", izjavio je doktor Redžepi koji inače radi na Pulmologiji na Jordanovcu.

U KUĆI PRIJATELJA. Bandiću je pozlilo u kući njegovog prijatelja Sergeja Ivanovića, koji se oglasio o sinoćnjem događaju:

- U potpunom sam šoku jer prijatelj mi je umro u mojoj kući. Teško je to, još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo... S Milanom sam se družio u subotu gotovo cijeli dan. Bili smo zajedno od podneva sve do 15 sati, a onda je samo na kratko otišao na neki ručak u Brezovicu. Potom je došao kod mene s dr. Gzimom Redžepijem i tako smo nastavili s druženjem. Razgovarali smo o običnim, nepolitičkim temama, čak i o visibabama koje su ove godine prerano procvale - izjavio je Ivanović za Jutarnji list. Dodao je kako mu je teško govoriti o tome što se događalo u tim minutama u subotu blizu ponoći jer je i dalje u šoku s obzirom na to da se sve događalo u sekundi i bez ikakve najave.

- Ne, Milan se nije žalio ni na što, sve je bilo uobičajeno. Šalili smo se tijekom razgovora, a onda se u trenutku sve promijenilo. Dodatni je šok što se to dogodilo kod mene, u mojoj kući - ispričao je Bandićev prijatelj Ivanović.

BIOGRAFIJA. Milan Bandić rođen je 22.11.1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslijediplomski studij na  tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica.

Bio je oženjen i imao jednu kćerku.

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31.05. te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 02.06.2000. godine te je ponovno izabran izabran 20.06.2001. godine.

U četvrtom mjesecu 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao  zagrebački gradonačelnik u šestom mjesecu 2005. godine, a 31.05.2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U šestom mjesecu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U šestom mjesecu 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.