U četvrtak, 25. maja 2017. godine, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira predramazansku vjersko-kulturnu manifestaciju "Moj ummete" u KSC Skenderija u Sarajevu. Kako se dan održavanja manifestacije podudara sa danom sjećanja na nevino ubijene na Tuzlanskoj kapiji, predsjednik udruženja "25. maj 95. Kapija" Tuzla gosp. Edin Hurić i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Moj ummete" gosp. Razim Čolić dali su zajedničku izjavu u kojoj se kaže:

- Predstavnici udruženja "25. maj 95. Kapija" i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije su se prilikom donošenja odluke o organizaciji i datumu održavanja manifestacije usaglasili da nema nikakve smetnje da to bude 25. maj. Manifestacija će se otvoriti učenjem Kur'ana i dove za nevino ubijene na Tuzlanskoj kapiji i ostalu nevino ubijenu djecu tokom agresije. Udruženje daje punu podršku Rijasetu Islamske zajednice u njegovom radu u cjelini kao i u pogledu organiziranja predstojeće predramazanske manifestacije kojoj će predstavnici Udruženja prisustvovati i zajedno sa svim ostalim prisutnima proučiti zajedničku dovu za nevino ubijenu mladost. Doček ramazana, učenje Kur'ana, dova, ilahija i kasida je vjerski čin kojim se ne skrnave sjećanja na žrtve, stoji u izjavi koju su potpisali Edin Hurić, predsjednik udruženja "25. maj 95. Kapija" i Razim Čolić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Moj ummete".

***

SARAJEVO: Manifestacija “Moj ummete” u Skenderiji umjesto u Zetri

Povodom održavanja Centralne predramazanske manifestacije Rijaseta Islamske zajednice u BiH “Moj ummete”, koja je planirana za 25. maj 2015. godine u Olimpijskoj dvorani J. A. Samaranch-Zetra u Sarajevu, Organizacioni odbor manifestacije 15.05. je izdao sljedeće saopćenje za javnost:

– Po saznanju iz medija da dvorana J. A. Samaranch-Zetra nije u funkciji zbog određenih nedostataka u pogledu sigurnosti posjetilaca, mi smo sa upravom ZOI’84 pokušali iznaći rješenje za prevazilaženje problema, konstatiranih od strane nadležnih institucija. Niti jedan mogući model rješenja ovog problema nije nam bio prihvatljiv jer nije garantirao sigurnost posjetilaca.

Zbog važnosti manifestacije, a i već odavno angažiranog velikog broja učesnika u programu, koji nam dolaze iz svih krajeva BiH i inozemstva, mi smo donijeli odluku da se održavanje programa manifestacije “Moj ummete” premjesti u veliku dvoranu Centra Skenderija – “Mirza Delibašić”, gdje smo naišli na izuzetnu susretljivost od strane Uprave i uposlenika.

Premda je dvorana “Mirza Delibašić” po kapacitetu nešto manja od Zetre, mi ćemo se potruditi da to ne ugrozi komoditet posjetilaca. Također, ni u kom slučaju nećemo dovesti u pitanje obećani sadržaj i kvalitet programa manifestacije. Pozivamo sve zainteresirane, ako to do sada nisu uradili, da na vrijeme osiguraju ulaznicu za ovu manifestaciju, s obzirom na znatno manji broj mjesta u dvorani “Mirza Delibašić”, navodi se u saopćenju koje je potpisao predsjednik Organizacionog odbora Razim Čolić.