Projekcijom dokumentarnog filma "Honeyland" (režija Tamara Kotevska i Ljubo Stefanov) te svečanom ceremonijom dodjele nagrada i priznanja, završen je osmi po redu Tuzla film festival (TFF).

U okviru ovogodišnjeg Tuzla film festivala, publika je imala priliku pogledati preko 90 filmova koji su prošli selekciju. Pored toga održane su i brojne radionice iz oblasti filma i produkcije koje su vodili vrhunski stručnjaci, Međunarodna naučna konferencija "Film, izdavaštvo i pozorište", kafe sa poznatima, Kids festival, kao i party zabave...

TFF 2019 zatvaranje 1

Festival su posjetile brojne poznate ličnosti među kojima su Nikola Kojo, Adnan Hasković, Filip Juričić, Momčilo Otašević, Marko Jocić, Ana Maria Rossi, Milena Prelić, Ines Tanović, Vesna Čipčić, Zijah Sokolović i mnogi drugi.

Kao i prethodnih godina, filmovi su se takmičili u pet kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Najbolji animirani film je Malleus Dei u režiji Dine Krpana, dok je za najbolji kratki igrani film proglašen Tina i Sendy u režiji Hani Domazet.

TFF 2019 zatvaranje 1

Vilu TFF za najbolji dokumentarni film ove godine odnio je film "Poštovana predsjednice / Dear Mrs. President!" u režiji Daniela Pavlića, dok je za kategoriju Future Generation Short Films proglašen najboljim "Elizabeth" rađen u režiji Noémi d'Ursel i Laure Bossicart.

Za najbolji dugometražni igrani film na 8. Tuzla film festivalu proglašen je Gospod postoi, imeto i' e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunija, režija Teona Strugar Mitevska.

TFF 2019 zatvaranje 1

Nagradu za produkciju na 8. TFF-u dobio je film koji je otvorio ovogodišnji festival "Taxi Blues", producenti Marko Jocić i Andrija Milošević (produkcijske kuće Viktorija Film i Klan produkcija).

Nagrada Otto Englander za najbolji scenario 8. Tuzla Film Festivala pripala je filmu Šavovi / Stitches u režiji Elme Tataragić.

TFF 2019 zatvaranje 1

(Doznajemo.com)