Inspektori MUP-a HNK locirali su žarište požara u prošlu subotu navečer potpuno izgorjelog Tržnog centra Bingo u mostarskom sjevernom naselju Vrapčići.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Bingo požar jutro 23/04/2017aPOTRESNE SCENE NA MJESTU GDJE JE IZGORIO "BINGO" U MOSTARU! Gradonačelnik: "Udar za cijeli grad!"

Naime, sumnjaju da je prva iskra izbila zbog kvara na električnim instalacijama, preciznije iz produžne utičnice koja se nalazila ispod radnog stola u skladištu u kojemu u to vrijeme, prije 20 sati, nije bilo nikoga, piše Večernji list BiH.

Prema mogućoj rekonstrukciji, vatra se brzo širila preko lako zapaljivih stvari i panela ispunjenih ‘pur’ pjenom koja, prema ilustativnom objašnjenju stručnjaka, gori ‘brže od benzina’.

Požar je uočen tek kad je plamen bio vidljiv kroz ventilaciju unutar prodajnog centra veličine oko 2.500 kvadratnih metera, ali je tada već bilo prekasno. Potpomognuta vjetrom, vatra se munjevitom brzinom širila na krov s kojeg su otpadali plameni komadi te redom palili robu po policama i podu. Sreća u nesreći je ta što su zatečeni užasnuti kupci i radnici, njih ukupno oko 70-tak, u panici pobjegli napolje i spasili se.

Kako neslužbeno doznajemo, posljednji ulazak radnika u skladiše sa sjeverne strane zabilježen je oko 17 sati, kada se navodno pretovaralo brašno, a požar je, barem sudeći po alarmu koji su pojedini mještani čuli, ali i neki što su bili prisutni unutar Binga, izbio oko 19 sati. Naime, kako tada nije bilo reakcije, vjerovatno su svi pomislili da se radi o lažnoj uzbuni, što se znalo ranije događati. Tako se požar, kako se računa, punih sat vremena nesmetano širio u velikom skladištu punom robe, od namještaja pa sve do prehrambenih artikala. Uočen je tek u 20.09 sati, kada su i alarmirani vatrogasci, koji su jedino mogli zaštiti pomoćni manji odvojeni objekt u krugu ovog centra.

Pri tome su umalo i stradali, kada se pri jednoj od dvije eksplozije plinskih boca obrušio dvadesetak metara dugi i visoki dio zida, koji je pao svega metar od njih i vatrogasnih kola. S vatrenom stihijom su se uzalud borili sve do 23.20 sata. Inače, kako se također spominje, sporna velika produžna utičnica s kablom dugim pedesetak metara godinama se koristila za sve poslove u skladištu, od bušenja pa do rezanja, pa je vjerovatno bila dotrajala. Osim kompanije Bingo, u požaru su oštećene još četiri privatne firme, koja su unutar ovog tržnoga centra bile u najmu prostora, a riječ je o shopu mobitela, zavjesa, stolarije i kozmetike. Procjenjuje se da je ukupna šteta viša od 12 mil maraka, koliko se navodila vrijednost investicije pri svečanom otvaranju prije šest godina.

ISTRAGA BI MOGLA POTRAJATI? – Nakon dvodnevnog uviđaja, svi izuzeti tragovi poslani su na vještačenje. Istražitelji i dalje isključuju mogućnost podmetanja požara, pa je istraga usmjerena na mogući ljudski faktor, odnosno nepažnju, kao i isto tako mogući kvar na električnim instalacijama u skladištu, gdje je i bilo žarište, a koje je i locirano. Pokrenuta je istraga, a zbog brojnih vještačenja, ona bi mogla potrajati i do godinu dana - navode iz policije.

Sudeći po najavama iz Binga, kojemu je ovo, nakon Živinica od prije tri godine, drugi izgorjeli objekt od ukupno njih 200 koliko ih ima u lancu u cijeloj BiH i šire, jedna je dobra vijest da oko 100 radnika ne bi trebalo ostati bez posla.

(Doznajemo.com/Večernji list)