Milorad Dodik, predsjednik RS, kojeg Tužilaštvo BiH želi ispitati zbog održavanja referenduma u manjem bh. entitetu, danas je preko svojih pravnih zastupnika poručio kako nema namjeru doći na zakazano saslušanje u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu.

- Tužiteljstvo nastavlja aktivnosti provođenjem istražnih radnji i ispitivanjem osumnjičenih. Dodik Miloradu, bit će upućen ponovni poziv - naveli su iz Tužilaštva BiH, javlja Televizija Hayat.


Advokat Duško Tomić smatra kako je ovo pokazatelj odlučnosti Tužilaštva da ne pristine na Dodikove zahtjeve, odnosno, da odbije saslušati MIlorada Dodika na prostoru RS.

Dva su razloga zašto Tužilaštvo ne smije pristati na Dodikove prijedloge, smatra Tomić:

- Nikad se nije desilo da osumnjičeni daje iskaz u svojoj kući ili kancelariji što traži Dodik, to bi bila diskriminacija I pokazatelj da nisu svi ravnopravni pred Sudom BiH. Drugi razlog je još bitniji, ovime Dodik želi dokazati kako je apsolutni gospodar jednog dijela BiH, stavljajući RS iznad BiH.

- Ovoga puta došao je kraj igrama i to je Tužilaštvo shvatilo, ostaje da se pokaže hoće li I dalje biti Tužilaštvo BiH ili neće postojati, dodaje Tomić.

Na pitanje, šta nakon drugog poziva advokat Duško Tomić je izričit:

- Ovo je kupovina vremena, ako se na ovaj poziv ne odazove, Tužilaštvo od Suda mora tražiti izdavanje naloga za privođenje, ako to ne uspije, onda se raspisuje crvena međunarodna Interpolova potjernica.

Podsjećamo, Milorad Dodik je u nekoliko navrata odlučno kazao kako neće doći na saslušanje u Sarajevo, jer se navodno boji za vlastitu sigurnost, ali da pristaje dati iskaz bilo gdje na teritoriji RS, a spreman je javiti se I video-linkom u državno Tužilaštvo.