U fijoci bankara centralnih banaka već dugo godina netaknut stoji prijedlog nobelovca Miltona Fridmana (1912-2006), a u pitanju je takozvani "novac iz helikoptera". Fridman je tako nazvao novac koji centralna banka neke zemlje stvara – ni iz čega – i potom ga daje građanima tako da pada po ljudima kao da ga neko baca iz helikoptera?!

DW tu ideju naziva "kiša novca" i dodaje da danas, za mnoge ekonomiste, ta Fridmanova ideja više nije samo luda zamisao.

- Koncept "kiše novca" mogao bi postati društveno prihvatljiv, smatra ekonomista i bivši rektor univerziteta Bundesbanke Ditrich Schonwitz.

Mario Dragi, bivši šef ECB, za tu ideju je rekao da je "veoma zanimljiva".

Razlog iznenadnog interesovanja za Fridmanov koncept je očigledan: monetarna politika je iscrpila gotovo sve svoje mogućnosti.

- Devedesetih godina, tadašnji šef američke centralne banka, Ben Bernanke, napravio je za centralnu banku Japana listu mjera koje bi mogle da se preduzmu za jačanje ekonomije, podsjetio je analitičar Komercbanke Ulrih Lojhtman i dodao:

- Centralne banke svijeta su od finansijske krize 2008. u potpunosti odradile tu listu – osim posljednje tačke: kiše novca!

Ta "kiša" tako postaje posljednje sredstvo centralnih banaka. Ekonomisti Deutsche banke su 2016. došli do zaključka da ona može biti značajno efikasnija od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike.

Naravno, ne radi se zapravo o bacanju novca iz helikoptera na građane. Umjesto toga, ECB bi mogla da uknjiži novac direktno na račune građana da bi povećala potražnju i inflaciju.

Danijel Koen, francuski ekonomista još je u jesen 2019. predložio da ECB svakom građaninu u Eurozoni za Božić isplati ili uplati 1.000 eura.

Kritičari se, međutim, plaše da bi efekat mogao brzo da se izgubi. Mnogi građani bi moglu doći u iskušenje da taj dodatni novac – uštede – umjesto da ga ulože u potrošnju i na taj način podstaknu ekonomiju.

Izuzetna vremena ponekad zahtjevaju izuzetne mjere, piše DW i dodaje da je ključno pitanje da li je očaj centralnih bankara dovoljno velik da iz bunkera izvuku najekstremnije oružje monetarne politike.