Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. brigade Armije BiH, priveden je jutros u Bihaću po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog (USK) kantona. Akciju provodi Federalna uprava policije (FUP).

Abdić je lišen slobode pod sumnjom da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala HVO-a u trećem mjesecu 1995. godine.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona lišili slobode pet osoba A. H., K. D., T. J, B. R. i K. E. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "ubistva iz člana 36. stav 2. Krivičnog zakona SR BiH na štetu generala HVO Vlade Šantića koje se desilo u noći 08. na 09. mart 1995. godine u Bihaću", potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Osobe lišene slobode trebaju biti predane Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću koje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH treba preduzeti daljnje mjere.

Nezvanično, osim Hamdije Abdića Tigra, uhapšeni su još i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović. Radi se o istim osobama protiv kojih je FUP 2014. godine podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "ubistvo".

U današnjem saopćenju FUP-a precizira se da su tri uhapšene osobe iz Bihaća i dvije iz Cazina. 

Podsjetimo, u okolici Bihaća početkom 2014. godine pronađeno je plastično bure za koje se tvrdilo da se u njemu nalaze posmrtni ostaci Vlade Šantića, navodno zaliveni gipsom. Istražiteljima je lokaciju tada, kako je objavljeno, otkrio zaštićeni svjedok.

Materijal koji je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) dostavljen tada na analizu nije mogao biti analiziran. Tačnije, koštani uzorci koji su pronađeni na Grabežu kod Bihaća nisu bili upotrebljivi i iz njih se nije mogla izolovati DNK.

Šantić se vodi kao nestala osoba od trećeg mjeseca 1995. godine, a posljednji put je viđen u blizini Bihaća, u hotelu "Sedra".

FUP je početkom 2014. godine podnio Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv sedam osumnjičenih osoba za ubistvo Šantića. Prvi osumnjičeni je bio Hamdija Abdić, a osim njega prijavljeni su i Ramiz Ružnić, Dedo Karabegović, Indijan Alibegović, Enver Keranović, Ramiz Bajramović i Jasmir Topal. Hamdija Abdić je sve ovo vrijeme bio dostupan domaćem pravosuđu.

Izvještaj je tada podnesen u skladu sa članom 166. Krivičnog zakona FBiH, a on se odnosi na krivično djelo ubistva počinjenog na okrutan i podmukao način, na ubistvo iz rasnih, etničkih ili vjerskih pobuda odnosno na ubistvo službene ili vojne osobe na dužnosti.