Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom ovog mjeseca na jednoj od klinika ukinuta su dežurstva, a samo nekoliko dana kasnije ipak su vraćene redovne dežure!?

Naime, kako piše Novinska agencija Patria (NAP), od 1. novembra na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju ukinuta su dežurstva kardiologa, kardiohirurga i vaskularnog hirurga. Samo nekoliko dana kasnije na KUM je primljen pacijent (ime i prezime poznato redakciji) koji je trebao hitnu operaciju. Zbog ukinute dežure, operacija nije mogla početi bez vaskularnog hirurga čiji se dolazak čekao sat i pol. Pacijent je operisan, a nakon ovog slučaja vraćene su dežure na ovoj klinici.

Iz KCUS-a se sve češće mogu čuti ovakvi i slični slučajevi. Prije nekoliko dana na KUM-u je primljeno dijete koje je trebalo hitan pregled doktora. Sestra na KUM-u je tvrdila da "ne smije zvati doktora". Tek pod pritiskom roditelja da dijete nije dobro i da zahtijeva dolazak doktora medicinska sestra je pozvala doktora.

Izvori sa KCUS-a na koje se poziva NAP navode da se ukidanjem dežurstava vrše uštede, ali pritom se ugrožavaju životi pacijenata kojima su nekad i sekunde od presudnog značaja.