Sve popularnija bosanskohercegovačka turistička destinacija - Vlašić, osim posjetilaca iz regiona, postaje atraktivna i državljanima zemalja Bliskog istoka, kojih je u posljednjih nekoliko godina sve više u BiH. Da njihov boravak nije samo turistički, uvjerili smo se prilikom naše jučerašnje posjete Vlašiću, gdje nas je već na ulazu u prvo selo Mudrike dočekala jedna Arapkinja, koja je, očekivano, odbila govoriti za naš list - piše Dnevni avaz u utorak.

Zaputili smo se dalje. Ubrzo smo dobili potvrdu mještana da se arapski državljani masovno naseljavaju u srce Vlašića.

Arapi Vlašić jan 2017 1

Srce Vlašića: Arapi prave novo naselje

- Kupuju masovno i sve što vide. Uglavnom su to mjesta izdvojena od centra, gdje je nekad bilo pravoslavno stanovništvo - tvrdi Alem Mehić iz Mudrika.

Arapi Vlašić jan 2017 1

Prema njegovim riječima, dosad su kupili više od 150 dunuma zemlje te izgradili 20 kuća, gdje prave i restoran.

- Kupuju kuće, ali i placeve. Sad su počeli kupovati i zemlju od FIS-a. Ovdje su plaćali 10.000 po dunumu, a gore, bliže skijaškim stazama, plaćali su 38.000 KM, barem su tako meni kazali - kaže Mehić.

Iako postoje špekulacije da zbog njihove ekspanzije mještani Babanovca i Vlašića negoduju, naš sagovornik tvrdi da su svi “živnuli” otkako su oni počeli dolaziti.

- Niko se ne buni što su ovdje. Pošteno plate. Od mene su ljetos kupili 200 janjadi, čak i preplate - govori nam Mehić.

Interesiranje za kupovinu objekata i zemljišta traje u posljednje dvije godine, a posebno je, kažu mještani, intenzivirano prošle godine. Ni Zejnil Mehić nema ništa protiv njihove okupacije bh. planine. Iako im nije prodavao zemljište, ipak kaže da zarađuje upravo zahvaljujući njima.

- Moja žena im sprema hranu. Vjerujte, pitu im prodajemo za 40 KM. Pravimo im i paprike te ostala naša domaća jela. Odlično plaćaju - tvrdi naš sagovornik.

S druge strane, ima i onih mještana koji Arapima, kako kažu, ne bi prodali ni da im "plac prekriju zlatom". Do sada su kupili kompletan Odžak, mjesto blizu malog ski-lifta, te placeve kod FIS-ovog kompleksa.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Arap konvertibilne marke NEVJEROVATNOARAP PONUDIO MOSTARCU 700.000 ZA KUĆU I MALO ZEMLJE: Kad je ovaj to čuo, rekao mu da...

Obećali su da će osnovati firme, makar prodavnice, gdje bi uposlili mještane koji su im prodali placeve. Za sada nisu govorili da će praviti neke vjerske objekte, ali će, smatraju mještani, vjerovatno to učiniti kada se nasele. Na Vlašić, u svoje izgrađene vikend objekte, dolaze ljeti. Zimi nisu tu, ali postoje ljudi koji im nadgledaju i čuvaju objekte.

Ferzo Mehić, mještanin Odžaka u mjestu Mudrike, prodao je Arapima kuću za 80.000 KM i dva dunuma zemlje.

Arapi Vlašić jan 2017 1

- Prije dvije godine prodao sam im kuću. Dođe čovjek ovdje, bude 20 dana, a meni je dao kuću da tu živim i čuvam je. Prodao sam mu i zemlju, a sad će me i prijaviti - kaže Mehić i dodaje da se prije dolaska Arapa kvadrat zemlje prodavao za jednu, a sada košta deset KM.

Uprkos snijegu koji je prekrio Vlašić, mašine, cigle i prateća oprema neophodna za izgradnju objekata nalaze se u sada već arapskim naseljima. Kako tvrdi Ferzo Mehić, u Odžaku planiraju napraviti novo naselje.

- Kupili su ovdje sve, 20 dunuma. Već je sve isparcelisano, čekaju se urbanističke i građevinske dozvole. Planiraju napraviti svoje kuće i vikendice - dodaje nam Mehić.

Prema riječima Miroslava Matoševića, direktora Turističke zajednice SBK, oni nemaju informacije da se Arapi doseljavaju na Vlašić.

- Mi nemamo tih informacija. Činjenica, u posljednje dvije godine dolaze u velikom broju na Vlašić da ljetuju. Budu tu od maja do oktobra - tvrdi Matošević.

Izvor: Avaz.ba