"Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26 8 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine...", natpis je koji stoji na ulazu u sarajevsku Vijećnicu, a koji bi gradske vlasti uskoro mogle promijeniti.

Naime, sa 17 glasova za, Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je ove sedmice inicijativu vijećnika Mire Lazovića za otvaranje procedure o statusu i tekstu ploče na ulazu u Vijećnicu. Lazović tvrdi da se na Vijećnici moraju navesti stvarni akteri koji su zapalili ovu građevinu, a to su, kako precizira, pripadnici Vojske RS. Ovako kako je sada - implicira se krivica čitavog jednog naroda, zbog čega je ploča svojedobno i prekrivana prilikom dolaska visoke delegacije iz Srbije.

Predlagač Miro Lazović objasnio je kako ploča nije dobra za imidž Sarajeva i BiH, jer potencira kolektivnu odgovornost naroda za zločine, a ne konkretne počinioce i vojne formacije, te tekst kao takav treba razmatrati.

Vijećnica ploča

Međutim, Udruženje "BOSNAE - ZELENE BERETKE" danas se oglasilo sa stavom koji bi mogao pojačati polemiku o ovom pitanju.

- S obzirom da je na sjednici Gradskog vijeća grada Sarajeva održanoj dana 25.10..2017. predloženo formiranje komisije koja će razmatrati sadržaj teksta sa ploče koja se nalazi na ulazu u Vijećnicu, ovim putem želimo dati podršku g-dinu Miri Lazoviću za ukazanu potrebu promjene teksta. Kako i sam kaže, ne treba se jednom narodu nametati kolektivna krivica i odgovornost, jer smo svjesni činjenice da nisu samo pripadnici srpskog naroda zapalili Vijećnicu, s obzirom da su agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršili srpsko-crnogorski dobrovoljci tj. agresori.

Stoga na ploči treba da umjesto srpskih zločinaca stoji srpsko-crnogorski zločinci.

Ovaj istorijski čin paljenja Vijećnice, odnosno pokušaja uništenja kulture jednog naroda, nikakva komisija niti gradska uprava, dok mi postojimo neće moći izmijeniti, niti ploču skinuti.

Postavljamo javno pitanje svim gradskim vijećnicima da se izjasne da li poslije ovoga dolaze na red i ostale ploče kojima sa označena mjesta ubijanja civila, a posebno djece, kada znamo da je takvih ploča, nažalost, pun grad Sarajevo.

Vijećnica ploča

(Doznajemo.com)