S obzirom na potrebe tržišta i najave uspješne turističke sezone u Republici Hrvatskoj zahtijevaju veći broj radnika. Kako se ne bi doveli u situaciju da je premalo radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu Vlada RH odobrila je povećanje kvota za zapošljavanje radnika iz drugih zemalja u turizmu.

Najtraženiji su konobari i kuhari. Traže se i slastičari, pekari, pomoćni kuhari te druga zanimanja u području usluga smještaja i pripreme i služenja hrane.

U Hrvatskoj se može raditi temeljem dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada samo kod poslodavca s kojim je zasnovan radni odnos.

Zahtjev za izdavanje Dozvole za boravak i rad možete preuzeti na internet stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH: https://www.mup.hr/UserDocsImages/Dokumenti/stranci/2013/obrazac_9a.pdf

Međutim, oni radnici koji imaju dvojno državljanstvo ne moraju tražiti radne dozvole i dozvole privremenog boravka. To znači da mogu započeti s poslom kao i svaki drugi radnik koji je hrvatski građanin.

Kako je prije ispunjavanja zahtjeva ili dolaska u Hrvatsku potrebno naći posao predlažemo vam da ponude pogledate na portalu https://gastroposao.eu/

Radi se o  inovativnom portalu gdje se spajaju  profesionalci i njihove potrebe – s jedne strane vlasnici i voditelji objekata, a s druge strane svi koji rade u ugostiteljskom sektoru. Korištenje usluga portala jako je jednostavno – registrirate se i objavite svoj životopis, potpuno besplatno. Poslodavci lako dolaze do optimalnih zaposlenika pregledom i upitima u bazu kao i objavama natječaja za posao. Čim ste se jednom registrirali možete se prijaviti  na svaki natječaj koji vas interesira.

Važno je napomenuti da se ovakvim načinom rada izbjegavaju posrednici jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju, tj. dogovaraju uvjete rada (radno vrijeme, plaću i sl.).

Posebno ističemo top destinacije gradove Pula, Rovinj, Medulin i Novalja u kojima sjedišta imaju i neki od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj.

Svi oni objavljuju natječaje na portalu www.gastroposao.eu a na vama je da dobro proučite njihove zahtjeve. Ukoliko posjedujete tražene vještine jednostavne se prijavite preko portala.

Imajte na umu da je bruto minimalna plaća 627 eura za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti. Dodatno, većina poslodavaca osigurava ili pronalazi odgovarajući smještaj. Zdravstvene usluge i lijekove na recept možete koristiti s vašom zdravstvenom knjižicom u svim zdravstvenim ustanovama.

Podsjećamo  da radnici u ugostiteljstvu moraju doći u Hrvatsku barem 7 dana prije početka rada kako bi izradili sanitarnu knjižicu. U roku od osam dana od početka rada morate se  javiti u policijsku upravu ili postaju i dati biometrijske podatke kako bi vam se izdala dozvola boravka.

(Doznajemo.com/Promo)