Za Šefku Hodžić već decenijama kažu da je najmonstruznija žena ubica s Balkana ikad. Njenom jezivom zločinu zbog kojeg je bila osuđena na smrt strijeljanjem prethodio je težak život s mužem pijancem, koji ju je svojevremeno izbacio iz kuće jer nije mogla zatrudnjeti.

Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata nije bilo povoljno za žene, posebno u siromašnim dijelovima zemlje, zabitim selima gdje nije bilo ni škole, pa tako ni Šefka iz sela Jusići u BiH nije završila ništa osim dvogodišnjeg tečaja opismenjavanja.

POVEZANO
3 žene ubice BiHŠEFKA, MONIKA I DANA POČINILE JEZIVA UBISTVA Rasporila trbuh trudnici, ubila muža i sakrila tijelo..

Šefka se tako sa 17 godina udala za Nedžiba Hodžića 1960. godine. Prve godine braka nisu bile nasilne, ali šest godina kasnije brak je za siromašan par postao pravi užas. On se svaku večer opijao u lokalnoj gostionici i teturajući se vraćao ili sam ili bi ga donijeli. Kakav je brak bio govori i podatak da su ga jednom u selu pitali tuče li svoju ženu, na šta im je Nedžib odgovorio: “A šta vi svoju ne tučete?”

Šefka Hodžić - selo Jusići

Šefka se jednom pokušala ubiti, ali ju je vidio komšija i spriječio je. Međutim, istraumatizirana pritiskom sredine da mora biti majka Šefka se skroz pogubila i odlučila lažirati trudnoću tako što je ispod haljine nosila jastuk i tako hodala po selu. Nije imala nikakvu ideju šta reći ljudima za devet mjeseci, ali je tako uspjela barem na neko vrijeme zaustaviti “neugodna” pitanja o tome kad planira roditi....

Šefka Hodžić - selo Jusići

Selo Jusići

Kako su mjeseci prolazili Šefka je postajala sve nervoznija, jer se po selu naveliko pričalo da Šefka treba roditi. Na kraju se u desetom mjesecu 1969. godine dogodila večer kada je Šefka počinila najgori zločin tadašnje Jugoslavije...

Naime, u isto vrijeme kada je Šefka glumila trudnoću njena prijateljica Alija Hasanović bila je trudna i početkom mjeseca je trebala roditi. 06.10. u selu se održavala proslava i te su se večeri Šefka i Alija družile, a Alija joj je ispričala kako su pri kraju izgradnje svoje kuće. Kasnije navečer Alija se nije vratila kući.

Dok su seljani tražili Aliju, selom se pronijela vijest da je Šefka rodila. Žene su se brzo okupile u Šefkinoj kući, a potraga za Alijom se nastavila. Šefku su zatekli kako leži u krevetu sva mokra, a u naručju drži bebu. Nakon što su se sve okupile htjele su oprati bebu, ali su shvatile da je beba mrtva. Sutradan ujutro selo je ostalo u šoku, jer je pronađeno Alijino mrtvo tijelo u njivi – bila je izmasakrirana, trbuh joj je bio rasporen, a bebe nije bilo.

Nakon pronalaska tijela, istražitelji nisu znali otkud bi krenuli s istragom, a tijelo joj je prebačeno u Zvornik. Nikome nije bilo jasno ko bi mogao počiniti takav gnusni zločin, a misteriju je uskoro riješio patolog Milan Vušić. Istražnom sudiji je savjetovao da provjeri žene koje su na taj dan prijavile porod.

POVEZANO
Baba Anujka (1)Baba Anujka bila je najveći serijski ubica Jugoslavije. Otrovala je najmanje 50 ljudi (FOTO)

Naime, Vušić je bio siguran da je zločin počinila neka žena koja nije mogla roditi, a jako je htjela dijete. Istražitelji su vrlo brzo zakucali i na Šefkina vrata, za koju je nakon ginekološkog pregleda utvrđeno da nije rodila. U petom mjesecu 1970. godine Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora.

Stručnjaci koji su se bavili njenim slučajem složili su se kako uzrok ovakvog zločina leži upravo u običajima jedne zajednice, odnosno činjenici da je živjela u društvu u kojem je bio grijeh ako žena ne može roditi.

Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promijenila identitet, zna se da je jedno vrijeme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag.

Izvor: Express.hr