Aldin Jacić, 33-godišnjak iz Zenice koji je u trećem mjesecu 2016. živ spaljen, kada je zadobio opekotine po skoro cijelom tijelu koje je jedva preživio, još se oporavlja od horora kroz koji je prošao.

Kako se navodi u presudi Kantonalnog suda u Zenici, donesenoj u drugom mjesecu ove godine, Aldina je 03.03.2016. u kući u naselju Mošćanica, nakon kraće prepirke, polio benzinom i zapalio njegov bratić Mevludin Jacić, koji je, nakon što je priznao krivicu, osuđen na tri godine zatvora.

Dvije godine i tri mjeseca nakon ove nesreće Aldin se osjeća dobro, samostalno se kreće, jede, razgovara, izlazi u grad, ali i dalje osjeti svaku promjenu vremena na svom tijelu, spava samo po dva sata noću i ne smije se puno izlagati suncu.

Aldin Jacić (33) žrtva paljevine 0

U prvoj izjavi za medije nakon skoro godinu dana, Aldin se za «Dnevni avaz» prisjetio teških trenutaka kroz koje je prolazio, pričao o planovima za budućnost, ali o detaljima događaja koji mu je promijenio život ne želi mnogo govoriti.

- Od te nesreće nikad više nisam vidio tog što mi je ovo uradio, niti čujem išta o njemu, a nikad ga više i ne bih volio vidjeti. Želim ići naprijed i vratiti se životu koji sam živio prije toga, raditi, sebi zarađivati, živjeti kao i svi drugi mladići. Želim naći djevojku, oženiti se, jednostavno, živjeti normalnim životom – naodi, skoro u jednom dahu, Aldin.

Nakon završene osnovne škole počeo je raditi na građevini i, kako tvrdi, volio bi jednog dana isto to raditi i biti koristan društvu.

19 OPERACIJA. Tokom skoro dvogodišnjeg liječenja prošao je 19 operacija u Zagrebu i Ankari.

- U bolnici u Zagrebu bio sam u najgorem stanju, mogao sam samo glavom micati lijevo-desno. Ali, ni tada nisam gubio nadu i razmišljao sam samo kako ću ići naprijed. Neko bi možda pao u depresiju, ali ja nisam. Sa mnom u sobi bilo je još pet pacijenata s mnogo manjim ranama i svi su plakali dok su ih previjali, ali ja nikad nisam ni suzu pustio. Allah, dž.š., dao mi je snagu da izdržim sve bolove - navodi Jacić.

Danas Aldin živi u naselju Perin Han s bratom Salkom i snahom, koji su se sve vrijeme dok je bio u ranama brinuli o njemu. Od dosade je, kako navodi, počeo snimati videoklipove na YT kanalu koji je nazvao «kompa kompa».

- Snimam sve što mi padne na pamet, od viceva, skečeva, do sjećanja na ono kroz šta sam prošao u ove dvije godine. Uz to, počeo sam raditi na sebi, na svom tijelu, vježbam, dižem i tegove, ali ne smijem se još puno naprezati. Uglavnom, ne da se kompa - poručuje, uz osmijeh, Jacić.

ZAHVALAN HAFIZU ČAJLAKOVIĆU. Aldin je posebno zahvalan zeničkom hafizu Husejnu ef. Čajlakoviću, koji je, kako navodi, prvi na društvenim mrežama objavio video o njegovom teškom stanju nakon nesreće. To je potaklo ljude širom BiH i svijeta da pomažu Aldinu u borbi za izlječenje.

- Od hafiza je sve krenulo i zato sam mu zahvalan. Od tada se više nikada nismo vidjeli. Vjerovatno ni hafiz nema vremena, ramazan je, brojne su obaveze, ali nadam se da ćemo se vidjeti uskoro – poručuje Jacić.

Aldin Jacić (33) žrtva paljevine 0