Kada je zbog ostanka bez posla Zijada Isić iz Travnika prije dvadeset i jednu godinu počela kopati po kontejnerima imala je za cilj samo prehraniti porodicu. Danas je vlasnica uspješne porodične firme Eko industrijski otpad s petnaest zaposlenih.

Na mjestu gdje je sada sjedište firme bila je deponija smeća, od kojeg je ova uporna žena sa svojom porodicom izgradila uspješnu firmu, koja može biti primjer mnogima. Ponosno će ispričati o počecima, u koje se upustila isključivo zbog egzistencije i bez ikakvog prethodnog znanja o ovom poslu.

"Mnogi su se smijali, mene nikad sramota nije bila ničega. Sramota bi me bilo da ukradem, da sam lopov", kaže Zijada.

Ono što je za mnoge bilo smeće, za Zizi i njenu porodicu bilo je kapital, s kojim je strpljivo gradila posao. Danas staklo, plastiku, pet ambalažu, tkaninu i papir otkupljuje od sedamnaest komunalnih preduzeća i osamdeset procenata izvozi u EU.

"Danas je to proizvod broj jedan, koji je vrlo tražen na euro tržištu", navodi Zijada.

A njenih petnaest radnika, za koje su treba li kazati uplaćeni svi porezi i doprinosi, danas rade u firmi koja je među rijetkim vlasnik certifikata boniteta uspješnog poslovanja. I sve je kaže stečeno radom. Stoga i ne čudi da i za 8. mart Zizi planira biti na poslu. "Najlakše je kukati. Svako treba da zasuče rukave, osmi mart nam je svaki dan u godini", dodaje.

Jer nije lako biti stub porodice i firme, koja je postala prepoznatljivo ime ne samo ovdje nego i šire. Recept je, kaže Zizi, jednostavan - rad i domaćinski odnos sve dane u godini.

Video pogledajte OVDJE!

(Doznajemo.com/federalna.ba)