Foto: ilustracija

Subotičanka, učenica trećeg razreda Srednje ekonomske škole “Bosa Milićević” pronašla je kovertu sa 800 eura i vratila je vlasniku, čije ime je pisalo na poleđini. Uz samo jednu riječ “Hvala”, vlasnik koverte je pošteni potez tinejdžerke nagradio sa 200 dinara (nešto više od 1,5 eura).

Po riječima oca djevojke, koverta je pronađena na rampi hotela “Patria”, gdje učenica obavlja obaveznu školsku praksu.

- Čim je ugledala i vidjela da na njoj piše ime, vratila se na recepciju i u hotelu su pronašli vlasnika. U koverti je bilo 800 eura, tri novčanice u apoenima od 500, 200 i 100 eura – naveo je otac za sajt Subotica.com.

Vlasnik je uzeo kovertu i počeo da broji novac, rekao hvala i okrenuo se. Poslije intervencije radnika hotela, sišao je do recepcije i dijete počastio sa 200 dinara.

Otac, ponosan na postupak svoje kćerke, dodaje da nije riječ o svoti nagrade, nego o potezu koji je na neki način ponizio dijete.

- Da se razumijemo, nije bitan iznos kojim ju je počastio, nego sam njegov gest – naglašava otac.

– Svi u okolini su joj rekli svaka čast, ali ne mogu da se načude kako neko može tako da odreaguje.

Lijepo vaspitana i poštena djevojka bi sigurno i drugi put tako postupila. Njen potez ohrabrujući je za cijelo društvo, jer pokazuje da u njemu stasavaju dobra, vrijedna i časna djeca. Sa druge strane, potez vlasnika koverte pokazuje kako odrasli jednim potezom mogu da im sasjeku krila.