Predsjedavajuci Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić uputio je večeras sljedeću reakciju na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika vezano za granicu Bosne i Hercegovine i Srbije:

- Posljednja populistička izjava Milorada Dodika da će, “kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže” predstavlja novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusjedskih odnosa i namjernu provokaciju koja nema uporište u stvarnim činjenicama.

Zbog toga je neophodno, ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni i povjerovati u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu, jasno kazati da u vezi sa pitanjem granice izmedju BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže.

Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susjedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će, kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže. "Republika Srpska i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima s tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar. Bilo bi bolje da jedni druge ne kočimo", izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci. Prema njegovim tvrdnjama, ako RS ima interes da reguliše svoj problem na granici sa Srbijom sa kojom je u dodiru cijelom dužinom, "onda na niovu BiH nema šta da smišljaju već da tako nešto prihvate".

Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti “jedno”, kako Dodik insinuira . Bosna i Hercegovina je medjunarodno priznata, cjelovita i nedjeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih  Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima poltičko-administrativne jedinice u sastavu BiH, dok sva obilježja države pripadaju samo Bosni i Hercegovini.

Zbog toga će i u vezi sa pitanjem granica biti isključivo onako kako kažu, odnosno kako predlože, pripreme, usvoje i provedu nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, u skladu sa interesima Bosne i Hercegovine, i na bazi očuvanja njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i medjunarodnopravnog subjektiviteta.

Dodik zna, ali namjerno prešućuje, pa ga je potrebno podsjetiti, da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih nacija i da je toga dana sa stanovišta međunarodnog prava okončan proces i završena svaka diskusija oko granica Bosne i Hercegovine.

Dakle, granica između BiH i Srbije je utvrđena, međunarodno priznata i potvrđena Badinterovom komisijom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i može se mijenjati samo uz pristanak obje države, a ne kako Dodik sanja i insinuira da će se to pitanje završiti onako “kako će to Srbija kazati”.

Ponovoćemo opet, jer je “ ponavljanje majka učenja i znanja”, da je Bosna i Hercegovina hiljadugodišnja teritorijalna konstanta, neuništiva i neprocjenjiva kulturološka vrijednost i stvarna historijska i politička činjenica koju ne može osporiti bilo kakva i bilo čija manipulacija.

Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podjelama, pripajanjima, razmjenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj “labudji pjev” pokušaju pretvoriti u konkretne integracione aktivnosti u cilju jačanja unutrašnje kohezije, unapredjenja regionalne saradnje i nastavka puta ka euroatlantskim integracijama.

(Doznajemo.com)